Dostala som jogurtovač a s deťmi sme si skúsili podľa receptu vyrobiť naše domáce jogurty so živými kultúrami. Tu je fotorecept aj s výsledkom :-)
Na 7 k jogurtov
v sklenených nádobách s obsahom 180 ml potrebujeme:
1 liter plnotučného mlieka
1 smotanový jogurt so živými
baktériami
5 polievkových lyžíc plnotučného
sušeného mlieka
1 liter plnotučného mlieka –
Prvýkrát som použila 0,9 l, v návode bolo odporúčanie, že bude hustejší, ale na
7 kelímkov s 200ml to bolo málo. Potom som dala celý liter a boli rovnako
husté, ale fľaštičky aj tak nenapĺňam po okraj. Teraz vždy používam celý liter
plnotučného mlieka a niekedy si urobím sviatočný recept, že 200 ml mlieka
nahradím ešte plnotučnou sladkou smotanou, jogurty sú krémovejšie, lahodné a
smotanové, ale menej vydržia čerstvé, tak do 2 dní ich treba skonzumovať určite.
Túto obmenu robievam len občas, pretože sú kalorickejšie, zato si ich
vychutnám.
1 smotanový jogurt so živými
baktériami - použijeme cca 100 g (polovicu z normálneho kelímku) alebo 5
kopcovitých čajových lyžičiek. Tiež som pokusom zistila, že aj keď dám celý
kelímok jogurtu z obchodu do zmesy, tak to neovplyvní nejak zvlášť ten
vyrobený jogurt, zato zmesy je otrošičku viac. Je lepšie vždy použiť jogurt z
obchodu, lebo obsahuje dostatok živých baktérií. Po určitom cykle použitím
našich vyrobených jogurtov by už nedošlo ku žiadanému procesu, aj keď na 2.
cyklus sa dá použiť ten náš.
5 polievkových lyžíc plnotučného
sušeného mlieka – tie slúžia len na zahustenie jogurtu. Jogurt sa dá vyrábať aj
bez sušeného mlieka, proces funguje, ale vo výsledku už je poznať, že sú
jogurty riedšie.
7 ks sklenených zatváracích
fľaštičiek (obsah cca 200 ml = nenaplníme celkom doplna ) - všetky kelímky,
ktoré použijeme na jogurty musia byť čisté, takže som ich pred výrobou
jogurtíkov radšej dôkladne umyla. To je kvôli tomu, aby tam neboli cudzie
baktérie, ktoré by znemožnili proces množenia priaznivých baktérií na jogurty.
Takže, zmiešame všetky suroviny
čistými nástrojmi - mlieko, sušené mlieko a jogurtovú kultúru a vylejeme do
pohárikov, zatvoríme. Vložíme do jogurtovača na 11 - 12 hodín. Potom vyberieme,
necháme trošku vychladnúť a dáme do chladničky. Jogurt je skvelý keď trošku
postojí v chladničke, lepšie dozrie.
Ochutiť môžeme džemom, grankom,
javorovým syrupom (to potom je taký riedší) alebo medom, proste čo máme radi.
Aj na slano je super napr. ako tzatziky.
Môj tip a trik: jogurty si
pripravím večer, napr. o 19, dám jogurtovať a ráno ich len vyložím do
chladničky. Cez deň mi prístroj nezavadzia a jogurty sú poobede pripravené
na konzumovanie. Ak máte výhodnejší el. tarif, tak to tiež využite.
Ja takýto vyrobený jogurt
zbožňujem. Celá rodina na ňom „fičí“, akurát jeden synátor mi tvrdí, že je
kyslý. Nuž – oproti kúpeným jogurtom a všelijakým mliečnym pochúťkam je
ozaj kyslý, ale to je práve, to pravé - jogurtové. Škoda, že sa v dnešnej
dobe nachádza cukor všade. Aj po pridaní cukru ho jogurt nezaujal, už mi
zostáva len dúfať, že možno raz na to príde, aký je domáci smotanový jogurt
lahôdka.
A ešte ekonomické a ekologické
okienko. Tak som sa zamýšľala, či je to vôbec výhodné jogurtovať doma?
A tak som to rátala. Hotový jogurt v kelímku stojí cca 0,5 eura.
Porovnajme si to s domácim vyrobeným jogurtom:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára