15. 4. 2014

Domáce smotanové jogurty

Dostala som jogurtovač a s deťmi sme si skúsili podľa receptu vyrobiť naše domáce jogurty so živými kultúrami. Tu je fotorecept aj s výsledkom :-)
 
Na 7 k jogurtov v sklenených nádobách s obsahom 180 ml potrebujeme: 
1 liter plnotučného mlieka
1 smotanový jogurt so živými baktériami
5 polievkových lyžíc plnotučného sušeného mlieka

1 liter plnotučného mlieka – Prvýkrát som použila 0,9 l, v návode bolo odporúčanie, že bude hustejší, ale na 7 kelímkov s 200ml to bolo málo. Potom som dala celý liter a boli rovnako husté, ale fľaštičky aj tak nenapĺňam po okraj. Teraz vždy používam celý liter plnotučného mlieka a niekedy si urobím sviatočný recept, že 200 ml mlieka nahradím ešte plnotučnou sladkou smotanou, jogurty sú krémovejšie, lahodné a smotanové, ale menej vydržia čerstvé, tak do 2 dní ich treba skonzumovať určite. Túto obmenu robievam len občas, pretože sú kalorickejšie, zato si ich vychutnám.

1 smotanový jogurt so živými baktériami - použijeme cca 100 g (polovicu z normálneho kelímku) alebo 5 kopcovitých čajových lyžičiek. Tiež som pokusom zistila, že aj keď dám celý kelímok jogurtu z obchodu do zmesy, tak to neovplyvní nejak zvlášť ten vyrobený jogurt, zato zmesy je otrošičku viac. Je lepšie vždy použiť jogurt z obchodu, lebo obsahuje dostatok živých baktérií. Po určitom cykle použitím našich vyrobených jogurtov by už nedošlo ku žiadanému procesu, aj keď na 2. cyklus sa dá použiť ten náš.
5 polievkových lyžíc plnotučného sušeného mlieka – tie slúžia len na zahustenie jogurtu. Jogurt sa dá vyrábať aj bez sušeného mlieka, proces funguje, ale vo výsledku už je poznať, že sú jogurty riedšie.

7 ks sklenených zatváracích fľaštičiek (obsah cca 200 ml = nenaplníme celkom doplna ) - všetky kelímky, ktoré použijeme na jogurty musia byť čisté, takže som ich pred výrobou jogurtíkov radšej dôkladne umyla. To je kvôli tomu, aby tam neboli cudzie baktérie, ktoré by znemožnili proces množenia priaznivých baktérií na jogurty.

a ešte jogurtovač - ten nám len zabezpečuje určitú stálu teplotu, ktorá je potrebná pri vývoji jogurtu zo zmesi. Myslím, že viacerí ľudia už vyskúšali aj elektrickú rúru, ale ja ju nemám vyskúšanú na tento účel.

Takže, zmiešame všetky suroviny čistými nástrojmi - mlieko, sušené mlieko a jogurtovú kultúru a vylejeme do pohárikov, zatvoríme. Vložíme do jogurtovača na 11 - 12 hodín. Potom vyberieme, necháme trošku vychladnúť a dáme do chladničky. Jogurt je skvelý keď trošku postojí v chladničke, lepšie dozrie. 
Ochutiť môžeme džemom, grankom, javorovým syrupom (to potom je taký riedší) alebo medom, proste čo máme radi. Aj na slano je super napr. ako tzatziky. 
Môj tip a trik: jogurty si pripravím večer, napr. o 19, dám jogurtovať a ráno ich len vyložím do chladničky. Cez deň mi prístroj nezavadzia a jogurty sú poobede pripravené na konzumovanie. Ak máte výhodnejší el. tarif, tak to tiež využite.
 

Ja takýto vyrobený jogurt zbožňujem. Celá rodina na ňom „fičí“, akurát jeden synátor mi tvrdí, že je kyslý. Nuž – oproti kúpeným jogurtom a všelijakým mliečnym pochúťkam je ozaj kyslý, ale to je práve, to pravé - jogurtové. Škoda, že sa v dnešnej dobe nachádza cukor všade. Aj po pridaní cukru ho jogurt nezaujal, už mi zostáva len dúfať, že možno raz na to príde, aký je domáci smotanový jogurt lahôdka.

A ešte ekonomické a ekologické okienko. Tak som sa zamýšľala, či je to vôbec výhodné jogurtovať doma? A tak som to rátala. Hotový jogurt v kelímku stojí cca 0,5 eura. Porovnajme si to s domácim vyrobeným jogurtom:

Jogurtovač cca 20 eur je jednorázová záležitosť. Pri frekvencii použitia cca raz do týždňa je návratnosť o tri mesiace. Prevádzkové náklady budú – 1 liter mlieka cca 1,2 eura, 1 biely živý jogurt – 0,5 eura, 3 lyžice sušeného mlieka – cca 0,265 eura (400 g stojí 5,3 eura), el. prúd 12 hodín pri spotrebe 15W, kde cena za 1 kWh je 0,14eur – 0,0252, čo je spolu 1,99 eura – toto rozdelíme na 7 častí a voila – hotový domáci jogurt nás vyjde cca na 0,28 eura. 
Ročne sa dá ušetriť, pri týždennom jogurtovaní oproti kupovaným 7 jogurtom týždenne, cca 78 eur. Celkom fajn, nie? Samozrejme, keď jogurtujeme viac, tak je to väčší rozdiel. Okrem toho, našu planétu nezaťažíme o cca 364 plastových kelímkov. Ak pracujeme s domácim prevareným mliekom, ktoré si načerpáme napr. z mliekového automatu – o to lepšie pre naše zdravie.  Nezabudnime, že domáci jogurt obsahuje len naše ochucovadlá, vieme, čo sa v ňom skrýva, je bez konzervantov, je to lahôdka pre črevný a zažívací systém. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára