10. 6. 2014

Domáci bazový sirup

Baza čierna - Sambucus nigra - je u nás veľmi známy ker. Na wikipédii si môžete prečítať známe fakty, takže sa tu nebudem opakovať. Jej magický účinok je nielen v poverách, že chráni proti čiernej mágii a bosorkám, ale najmä v jej liečivej sile. V kvetoch, z ktorých sa robí bazový sirup sa nachádzajú silné éterické oleje (spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov), flavonoidy a farbivo atokyán. V plodoch sú ešte aj vitamíny B a C, ovocné kyseliny, ale pozor, v surovom stave sú plody mierne jedovaté. Baza pôsobí aj ako antioxidant, chráni bunky pred voľnými radikálmi a starnutím.


Bazový sirup - recept

Z tohto receptu sa vyrobí približne 7 - 8 litrov sirupu.
potrebujeme: 
100 kvetov bazy – menšie kusy, čerstvo nazbierané, bez chrobákov
5 litrov vody – po vylúhovaní mi zostalo približne 4,5 l  (cena cca 0,5 eurcent = voda z vodovodu)
6 kg – 8kg cukru (0,61 za kg = 3,66 eura)
140 g kyseliny citrónovej (cca 1,1 eura)

nástroje a nádoby na použitie:
Gáza, sitko, nožnice, veľký hrniec – cca 10 litrový, veľký hrniec cca 5 litrový, malý tanier, lievik, naberačka, fľaše – približne 8 litrov sirupu – klasická fľaša na med má cca 0,5 l – takže 8 fliaš.


POSTUP:
5 litrov vody necháme zovrieť v 5 litrovom hrnci, vypneme a necháme vychladnúť. Do vlažnej, resp. vychladnutej vody vložíme bazové kvety a vysypeme 70 g kyseliny citrónovej. Zaťažíme tanierom. Takto zatvorené necháme 24 – 48 hodín - ako nám to vyhovuje - ja som nechala viac ako 1 deň, pričom sa z bazových kvetov uvoľní peľ. Vôňu máte zaručenú po celej kuchyni.
Na druhý deň si pripravíme fľaše – najprv ich dôkladne umyjeme a potom ich vyvaríme vo vriacej vode, čiže ich sterilizujeme. Gázu si primeriame na sitko a preložíme na 8 vrstiev, aby bola hustá. Gázu vložíme do sitka, sitko do veľkého 10 litrového hrnca a naberačkou naberieme bazové kvety. Vytlačíme z nich všetku tekutinu. 

Tieto kvety vyhodíme a z 5-litrového hrnca prelejeme cez sitko vyluhovanú kvapalinu. Na gáze sa zachytia zvyšné kvety, gázu stiahneme a stlačením vytlačíme zvyšok vody, potom ju vyhodíme aj s odpadom. Do výluhu vsypeme 70 g kyseliny citrónovej a 6 kg cukru. 
Ak chceme veľmi sladké, môžeme pridať ešte 2kg cukru. Hrniec postavíme na varnú platňu a pomalým spôsobom ohrievame a miešame. Toto miešanie mi trvalo cca 45 minút do úplného rozmiešania cukru, takže pritom nemusíme stáť, ale raz za určitý čas skontrolovať a premiešavať. Zo začiatku, kým sa cukor rozpúšťa pomalšie a drží sa na dne, treba častejšie miešať, aby sa nepripálil. Na vrchu zmesy sa vytvorí pena, ale ja som s ňou nič nerobila, je to prirodzený jav a nie je to vada. 
Po rozmiešaní cukru pôsobí zmes husto a tekuto, akoby jemne vrela, objavujú sa malé bublinky. Vypneme ohrev a ihneď naberačkou plníme do fliaš, prípadne vlievame cez lievik. Fľaše pri zašpinení ihneď očistíme hlavne okolo viečka čistou navlhčenou papierovou utierkou. Viečko pevne zatvoríme a fľaše po naplnení prevrátime viečkom nadol. Po vychladnutí otočíme a odložíme na tmavé chladné miesto. Z tohto receptu sa vyhotoví približne 7 litrov sirupu, ak sa pridá viac cukru, tak trošku viac. Po otvorení sirup skladujme v chladničke a spotrebujeme do cca 14 dní.
Podávame ako bežný sirup do čistej vody, alebo primiešavame do čajov alebo čerstvých ovocných štiav ako sladidlo – náhrada medu alebo cukru. Ja dávam aj deťom na palacinky s jablkovou plnkou, lebo, podobne ako javorový sirup, má zvláštnu špeciálnu chuť a s jablkami je tá chuť nesmierne harmonická.
Môj tip na leto:
Ľadový čaj z mäty/medovky s bazou
Pripravíme si mätový čaj, ak máme čerstvé listy mäty, tak použijeme čerstvé nasekané listy, zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať 10-15 minút, aby bol čaj silný a aromatický. Necháme vychladnúť. Do pohára nalejeme trošku bazového sirupu, zalejeme mätovým čajom, pridáme ľad, prizdobíme narezaným citrónom a nasekanou mätou a letný drink osvieži každý horúci deň.
Na letné večery si môžeme čaj obmeniť za medovkový a čajík nás nielen schladí, hydratuje, ale aj ukľudní.


Cena za takýto sirup je zanedbateľná (bez pohárov s varením približne 5-6 eur za 7 litrov), avšak je to prácne ako všetky domáce veci – najprv nazbierať kvety, máčanie bazových kvetov a prelievanie tekutiny, potom rozpúšťanie cukru – kto je neopatrný dosť zašpiní okolie a treba to čistiť, lebo je to lepkavé. Avšak ako pri všetkých domácich receptoch, je to o jedinečnej chuti a mnohokrát zdravšie ako umelé sladidlá a konzervanty v sirupoch. No treba priznať, že pitie takého sirupu netreba preháňať, predsa obsahuje množstvo cukru, ktorý škodí nielen zubom, ale aj váhe. Hlavne detičkám opatrne kvôli mliečnym zúbkom, lebo im chutí :-)  No tento sirup je lahôdkou ako sa patrí a stojí za to, mať za pár fliaš v špajzke aspoň na špeciálne príležitosti. A keď začne bolieť hrdlo, tak teplý čajík s bazovým sirupom bude veľmi nápomocný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára